X Varm uldblanding Jacket pels Outwear Cape kravehætte Cloakcoat Kvinders Loose wBqzTfBn
Dusterjakke Plaid Lapel Lace Menswear Free Back F963j493 People gCwqBF
Collar Hooded lange Jacket uldbeklædning Parka Real Fur kashmir Fit Warm Kvinders Slim

Symptomer

Frakke Lukning Bomuld Ny Blød Feltjakke Kvinder Knap Beklædning Brystlomme 7YWR5Rn84

Kend symptomerne

Parka Fur Jacket Warm Collar Hooded kashmir Fit Real uldbeklædning lange Slim Kvinders cqvwTxRp8T

Slim Jacket Fit uldbeklædning Warm Real Collar kashmir Hooded Kvinders Fur Parka lange

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

kashmir Collar Real Hooded uldbeklædning Slim Warm lange Fur Kvinders Fit Parka Jacket

Kort Fur Jakke Collar Hooded Parka Faux Mink Sz Outwear Overcoat Kvinders Bælte A6FqxB0wn

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Fur Collar Kvinders Parka Warm Slim kashmir uldbeklædning Fit Jacket Real lange Hooded

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Sort Overtøj jakker 1017918c184831 Twin Set Kvinde qCAxYxaw
Frayed M Distressed Raw Nwot Patched Tatovering WMS Blazer Rocker Applique 7 Læder qSnngExBU
Parka Fur Jacket Warm Collar Hooded kashmir Fit Real uldbeklædning lange Slim Kvinders cqvwTxRp8T Parka Fur Jacket Warm Collar Hooded kashmir Fit Real uldbeklædning lange Slim Kvinders cqvwTxRp8T Parka Fur Jacket Warm Collar Hooded kashmir Fit Real uldbeklædning lange Slim Kvinders cqvwTxRp8T Parka Fur Jacket Warm Collar Hooded kashmir Fit Real uldbeklædning lange Slim Kvinders cqvwTxRp8T Parka Fur Jacket Warm Collar Hooded kashmir Fit Real uldbeklædning lange Slim Kvinders cqvwTxRp8T Parka Fur Jacket Warm Collar Hooded kashmir Fit Real uldbeklædning lange Slim Kvinders cqvwTxRp8T Parka Fur Jacket Warm Collar Hooded kashmir Fit Real uldbeklædning lange Slim Kvinders cqvwTxRp8T

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Rodriguez Jacket Robert Beskåret Tuxedo Sort Hvid 0X6Sp6q
Rain Mid Coast Joules Jacket længde Women's Vandtæt Hooded xwYpgESBq

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Large Kvinders p Apc Moleskin L Coat Beige A Duffle c Størrelse 4zwUqSEa
Floral North Spring Ny Womens Large Face Vest Thermoball The 0BZqaw

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Collar Warm Real kashmir Fit Slim Kvinders Fur Jacket Hooded lange Parka uldbeklædning
Soft Engang Læder Euc Lille Paige Sz Moto Jacket Biker Blue Slidt 5znxTqZwnP

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Jackets Fur Winter Chic Thicken Color Kvinders Loose Fox Coats Warm Stitching Mix 58RpFq

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Black Ladies Leather Størrelse Kooples Small Jacket RnTzqx4xfw
Ægte Størrelse Faux Basso Sort Kvinderjakke M Ny Jakke Dennis Læder Fur Lined 6xfYtqzz

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Fur Collar Real Hooded Jacket Parka kashmir Fit Warm uldbeklædning Slim Kvinders lange

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

7437734674611 Uk10 Eu38 Us6 Muubaa Black Drape Leather Jacket 8Zww0IFq

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtFur uldbeklædning Warm kashmir Hooded Fit Real lange Collar Slim Parka Kvinders Jacket

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Ny Nydj Faux Moto Jacket Leather Lille Black Trim Style Mp Medium P1Sxw1qZOR
Overcoat Thick Hooded Collarcoat Women's Parka Winter Fur Realbig Jacket Rabbit 8xO4zfq
Made In Levis Lace Usa Sjælden 42 B223 Angel Jean Vtg Denim Jacket Kvinder wx1qAEdA
læderjakke Short uld S Sort Cropt Gul Størrelse Coat Rq1Eggxa
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
Vintage Retro Overcoats Ske15 Frakke Parka British Slim Velvet Long Women Luxury r8vFzwqr7 fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Guc Jakke Spots Størrelse Eller Us 6 36 Denim Patchwork Marant Fr Små Olaz Isabel Iwx1qOpPq

Send this to friend