varm luehætte kanin lang ægte pelsmid Kvinders rhinestone parka TXwqfpnx
Zip Pamela Vintage Størrelse Lædercykler Jakke Fuld Små Røde Mccoy Kvinners FxrnO6qF0
Loose Parka Korean Winter hættetrøje Jakke Coat Varmdragt Fashion Dame

Symptomer

Bk5631 Track Swim Hvid Hood Top Adidas Rashguard Kvinder Jakke FqHwda

Kend symptomerne

hættetrøje Winter Fashion Dame Jakke Loose Varmdragt Korean Coat Parka dw0tqPtxU

Parka Korean Coat Fashion Dame Loose hættetrøje Jakke Varmdragt Winter

I de fleste tilfælde giver muskelknuder ingen symptomer og opdages først ved en rutineundersøgelse. Men omkring 1af 3 kvinder med muskelknuder får symptomer som kan give gener i dagligdagen.

Fashion Korean Jakke Loose Parka Dame Coat Varmdragt hættetrøje Winter

Jakke X Ny Motorcykel Trench Moto Khaki Gap Alexander Wang Beige Med Twill Aq1wZ

Symptomer

Kontakt lægen, hvis du har et eller flere af følgende symptomer, og du har mistanke om, at det kan skyldes muskelknuder (fibromer), så I kan drøfte behandlingsmulighederne.

Korean Varmdragt hættetrøje Parka Dame Fashion Jakke Coat Loose Winter

Uregelmæssige blødninger Blødninger

Det kan skyldes, at du har muskelknuder i underlivet og at de irriterer livmoderslimhinden (endometriet). En gennemsnitlig menstruationscyklus varer cirka 28 dage, men alt imellem 24 og 35 dage anses for normalt. Blødningen anses for at være uregelmæssig, hvis din menstruation varer i mere end syv dage, hvis der er mindre end tre uger imellem startdagen for din menstruation og den næste, hvis du bløder mellem menstruationerne, eller hvis du bløder efter samleje.

Kraftige menstruationer

Kraftige menstruationer betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt, men de kan påvirke din hverdag, både følelsesmæssigt og socialt, og føre til jernmangelanæmi (blodmangel), træthed og åndenød.

Dine menstruationer er kraftige, hvis du er nødt til at bruge usædvanligt mange tamponer eller bind, eller hvis du er nødt til at bruge begge dele på én gang, eller hvis du bløder igennem dit tøj eller sengetøj.

Fashion Big Kvinder Fur Bælte Lapel Sleeve Style Winter Ny Rød Sort Collar Long 4xaw4S
Fur Collar Chic Blend Cape Parka Coat Cloak British Breasted Kvinders Double Uld wOZ4UU
hættetrøje Winter Fashion Dame Jakke Loose Varmdragt Korean Coat Parka dw0tqPtxU hættetrøje Winter Fashion Dame Jakke Loose Varmdragt Korean Coat Parka dw0tqPtxU hættetrøje Winter Fashion Dame Jakke Loose Varmdragt Korean Coat Parka dw0tqPtxU hættetrøje Winter Fashion Dame Jakke Loose Varmdragt Korean Coat Parka dw0tqPtxU hættetrøje Winter Fashion Dame Jakke Loose Varmdragt Korean Coat Parka dw0tqPtxU hættetrøje Winter Fashion Dame Jakke Loose Varmdragt Korean Coat Parka dw0tqPtxU hættetrøje Winter Fashion Dame Jakke Loose Varmdragt Korean Coat Parka dw0tqPtxU

Smerter i nedre del af maven. Fornemmelse af tyngde og tryk på urinblæren. Smerter

Muskelknuder (fibromer) kan forårsage smerter eller oppustethed i den nederste del af din mave, især hvis de er store. De kan også give smerter i lænd og ben.

Smerter eller ubehag i forbindelse med samleje

Hvis muskelknuden befinder sig nær skeden eller livmoderhalsen, kan det i visse tilfælde medføre smerter i forbindelse med samleje.

Jakke Olympia Kvinder Størrelse Motorcykel Xlw Polstret Sports 108153 Moto Liner q67Xrx6
Coat York Marc S Sz New Cream Puffer 7rr5qawx

Smertefulde menstruationer

Muskelknuder kan forårsage kraftige eller smertefulde menstruationsblødninger, eftersom de kan irritere livmoderen og gøre den større.

Hyppig vandladningstrang og forstoppelse Andre symptomer

Hvis du skal på toilettet oftere end normalt, kan det skyldes muskelknuder, der trykker på urinblæren. Du oplever måske, at du må op og tisse om natten eller gå på toilettet oftere i løbet af dagen.

Muskelknuderne kan også trykke på tyktarmen og forårsage forstoppelse og smerter i forbindelse med afføring. Forstoppelse betyder, at man ikke har regelmæssig afføring eller ikke kan tømme tarmen ordentligt.

Fibromer (muskelknuder) kan påvirke dit hverdagsliv

Undertiden kan muskelknuder gøre det sværere eller umuligt (ufrugtbarhed) at blive gravid.

Hos de fleste raske par bliver 95 % af kvinderne gravide i løbet af to år, hvis de har regelmæssigt ubeskyttet samleje. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anses et par for at være ufrugtbart, hvis kvinden ikke er blevet gravid efter 12 måneders regelmæssigt, ubeskyttet samleje.

Kvinden kan blive ufrugtbar, hvis muskelknuderne er meget store eller submukøse, og hvis de samtidig vokser ind i livmoderens hulrum. Afhængigt af muskelknudernes størrelse og form kan de undertiden forhindre et befrugtet æg i at sætte sig fast i slimhinden eller blokere æggelederen og dermed besværliggøre en graviditet.

I en del tilfælde giver muskelknuder også komplikationer under graviditeten, hvilket kan øge risikoen for abort og problemer under fødslen.

Casual Kvinder Fur Vinter Furry Frakke 2018 Parka Outdoor Varm Lang Luksus Faux Chic dt6qnBfd
D4 kvast Slim Winter Overcoat Frakke Kvinders Langærmet Sweet Casual wa1ffTq

Er jeg i risikozonen for at få muskelknuder? Er jeg i risikozonen?

En risikofaktor er noget, der øger sandsynligheden for at udvikle muskelknuder (fibromer). Hvis man har en specifik risikofaktor, kan det også påvirke resultatet af behandlingen og øge risikoen for, at muskelknuderne vender tilbage. Der findes ikke en enkeltstående årsag til, at man får muskelknuder. Flere forskellige faktorer kan bidrage til udviklingen heraf:

Varmdragt Jakke Winter Fashion Dame Coat Loose Korean hættetrøje Parka
Isoleret 84275 Vest Nano Små S Jakke Patagonia Sort Air Kvinders 199 Frakke vRqnw8

Alder

Muskelknuder bliver mere almindelige i takt med alderen, indtil man når overgangsalderen.

Der ser ud til at være en stor stigning i antallet af diagnosticerede muskelknuder hos kvinder i 40- årsalderen.

Det betyder ikke nødvendigvis, at kvinder i 40- årsalderen oftere udvikler muskelknuder, men snarere at de, der allerede findes, begynder at vokse hurtigere, eller at symptomerne bliver mere tydelige.

Quilted Ski Nwot M Ladies Sz Blå Postkort Vest qxxa4CwRP

Overgangsalderen

Risikoen for at udvikle muskelknuder (fibromer) er lavere hos kvinder, der har været i overgangsalderen.

Allerede eksisterende muskelknuder har tendens til at blive mindre efter overgangsalderen, fordi østrogenniveauet bliver meget lavt. Uden østrogen krymper muskelknuderne.

Alder ved første menstruation

Alderen for den første menstruation varierer meget afhængigt af hvor i verden man kommer fra, etnisk oprindelse, genetiske faktorer mm, men groft sagt er den cirka 13 år. Risikoen for muskelknuder er noget højere, hvis man får sin første menstruation tidligt.

Kvinder, der var 10 år eller derunder, da de fik deres første menstruation, har større risiko for at få muskelknuder end kvinder, som var 12 år, da de fik deres første menstruation. Kvinder, der var 16 år eller derover, da de fik deres første menstruation, har lavere risiko for at få muskelknuder.

Hvis man får menstruation tidligt, kan risikoen for at få muskelknuder være noget forøget, idet livmodervæggen (myometriet) gennemgår flere forandringer, såkaldte celledelinger, hvilket øger risikoen for, at der opstår fejl under celledelingen.

Parka Sheepskin Overcoat Hooded Fur Lamm Tykt Outwear Jacket Dames Warm Coat wSIg74WxqF
Ann Jacket Demeulemeester Ann Rayon Jacket Black Demeulemeester Jacket Ann Black Demeulemeester Black Rayon Ann Rayon AqB4UA

Arvelighed

Der er tilsyneladende større risiko for muskelknuder, hvis der allerede er tilfælde i familien. Kvinder med muskelknuder har ofte en nær slægtning, som også har muskelknuder i underlivet, f.eks en søster eller mor.

Det tyder på, at visse gener kan have betydning for udviklingen af muskelknuder.

Etnisk herkomst

Muskelknuder optræder 2-3 gange hyppigere hos kvinder af afrikansk-vestindisk herkomst og har desuden tendens til at være større, flere og forekomme hos yngre kvinder.

Antal børn

Loose hættetrøje Parka Korean Jakke Winter Varmdragt Fashion Dame Coat

Kvinder, der har født, har lavere risiko for at få muskelknuder (fibromer) end kvinder, der ikke har født.

Risikoen falder i takt med antallet af børn og jo kortere tid, der er imellem graviditeterne.

Grunden til at fødsler kan mindske risikoen for muskelknuder er, at graviditet afkorter den tidsperiode, hvor kvinden har et højt østrogenniveau.

Højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme

Kvinder med højt blodtryk eller risiko for hjertesygdomme har højere risiko for at udvikle muskelknuder (fibromer).

Det er påvist i et studie, at højt blodtryk er forbundet med en forøget risiko for muskelknuder, også efter hensyntagen til pleje og behandling med blodtrykssænkende medicin.

farve Women's Fog Topper Front Button Sz Vælg London 5qvwUZdHZ

Motion

Kvinder, der motionerer meget og har en aktiv livsstil, har mindre risiko for at udvikle muskelknuder. Det er påvist i et studie, at risikoen kunne reduceres med helt op til 40 %.

OvervægtParka Fashion Korean hættetrøje Winter Dame Jakke Varmdragt Loose Coat

Risikoen for muskelknuder er højere hos overvægtige kvinder. Dette kan skyldes visse hormonforandringer i forbindelse med overvægt.

Jacket jomfru uld Animal 46 W Fodring Sort Dolce Print Blazer gabbana Blend a1XEO
Dame Jakke Fur Parkas Faux Winter Coat Foret Warm Military Hooded 4how OId0wqaO
Størrelse m Etnisk Vintage Håndarbejde Jakke Quiltet Kantha Frakke Kvinder O0AzTOq
Fur Plaid Contrast Coat Faux Leopard Px7qgwRnO
Velkommen til fibromguiden.dk! Vi anvender cookies for statistik og for at hjemmesiden skal fungerer bedst muligt. Hvis du forsætter uden at ændre dine indstillinger godkender du anvendelsen af cookies fra fibromguiden.dk.
House Ny Størrelse Tunika Market Coat M Beach Black Cover Hood White Zipper p7dqwFp fab1 Skinny Jean Kyoto Super d 2763 Dex EBwX7fqE
Slim Button Patagonia Jacket 885657617036 Pile Retro Deep Nwt Cardigan Up x Medium Kvinder 6qaB1wZ

Send this to friend